Kategorie
Aktualności blendery

Blendery i miksery do kuchni. Jaki blender jest najlepszy?

Blender to jedyne urządzenie w Twojej kuchni, które może wyprodukować napój z kawałków lodu i owoców w mniej niż 60 sekund. Żaden inny mikser, który testowaliśmy od 2014 roku, nie może niezawodnie wytwarzać jedwabistych zup, koktajli o grubości łyżki i stabilnych emulgacji, takich jak Vitamix 5200. Tak, jest drogi, ale uważamy, że warto zainwestować w jego mocny silnik, dopracowane sterowanie i długotrwała niezawodność.

W naszych testach, od 2013 roku do teraz, Vitamix blender zawsze działały najlepiej ogólnie. Klasyczny Vitamix 5200 blender jest jedynym z tych, który wypróbowaliśmy nas w best commercial blenders, który może zrobić kremowe masło orzechowe i zupę puree bez wylewania stopionego płynu po bokach słoika. Nie ma żadnych gotowych przycisków, ale oferuje najszerszy zakres prędkości (znacznie szerszy niż w porównywalnej cenie Blendtec Designer 675) dowolnej testowanej marki. Jest ulubionym w wielu (jeśli nie w większości) profesjonalnych kuchniach i barach z sokami. Odkryliśmy również, że Vitamix 5200 jest jednym z najbardziej niezawodnych i trwałych mikserów, które przetestowaliśmy, a jeśli silnik spali się w okresie siedmiu lat gwarancji, Vitamix niezwłocznie wymieni maszynę.

Najlepszy blender do smoothies

Blender Oster Versa Pro Series to najlepszy nowy rodzaj bardziej ekonomicznych blenderów o dużej mocy. W porównaniu z blenderami o tej samej cenie ten model o mocy 1400 W oferuje więcej zmian prędkości i pracuje ciszej; jest to również jeden z nielicznych modeli, które są wyposażone w sabotaż do pękania kieszeni powietrznych w grubych mieszankach. Mając 17 cali wysokości, będzie lepiej pasował do blatu pod szafką niż w większości innych modeli o wysokiej wydajności. Nie uważamy, że jest to absolutnie najlepszy mikser na rynku. Nie porównuje się do mikserów Vitamix pod względem mocy i długowieczności (wypaliliśmy nasz Oster po dwóch i pół roku), ale ma poważne umiejętności miksowania, przyjazny dla użytkownika projekt i solidną, siedmioletnią gwarancję . Jeśli nie chcesz rzucić prawie pół grama na mocny mikser, Oster jest najlepszym wyborem.

Jeśli nie jesteś gotowy do wiosny na Vitamix i nie masz nic przeciwko wymianie dłuższej gwarancji Oster, aby uzyskać nieco więcej mocy, wybierz 1800-watowy mikser Cleanblend. Silny silnik Cleanblend pomaga sproszkować nasiona jagód i lód, tworząc bardziej kremowe koktajle i piña coladę niż nawet Vitamix. Słoik tego modelu jest wykonany z grubego, wytrzymałego plastiku Tritan i ma wygodny, chwytliwy uchwyt. W przeciwieństwie do modelu Oster Cleanblend nie ma żadnych wstępnie ustawionych przycisków i nie oferuje dużej różnicy między niską a wysoką prędkością. W naszych testach silnik Cleanblend trzymał się lepiej niż silnik Oster i po czterech latach regularnego użytkowania nadal jest mocny. Ale ten mikser jest objęty tylko pięcioletnią gwarancją, w przeciwieństwie do siedmiu lat gwarancji zarówno na Vitamix, jak i Oster. A ponieważ Cleanblend istnieje na rynku dopiero od 2014 roku, nadal nie jesteśmy pewni, czy firma utrzyma moc i niezawodność obsługi klienta.

Nie każdy chce wydać 200 USD, a tym bardziej ponad 400 USD, na mikser. Jeśli potrzebujesz blendera do okazjonalnego sosu lub koktajlu, KitchenAid 5-Speed ​​Diamond Blender to najlepszy model, jaki widzieliśmy za mniej niż 100 USD. W naszych testach stwierdziliśmy, że model Diamond mieszał grube koktajle lepiej i szybciej niż jego poprzednik, KitchenAid 5-Speed ​​Classic Blender (nasz poprzedni wybór budżetu). Wytwarza grubsze tekstury niż jakikolwiek inny nasz kilof, a jego silnik nie jest tak potężny (i dlatego jest bardziej prawdopodobne, że się wypali, jeśli zostanie przeciążony). Ale to dobry, uniwersalny mikser, który jest wystarczająco mały, aby zmieścić się na blacie pod większością szafek kuchennych.

Jaki typ blendera powinieneś wybrać?

Blender kielichowy dostarcza najbardziej jedwabiste koktajle, daiquiri, zupy i sosy każdego rodzaju blendera, jaki możesz kupić. Jest bardziej wszechstronny niż osobisty mikser (przeznaczony głównie do koktajli), ponieważ mieści więcej i może obsługiwać gorące płyny. Jest również mocniejszy niż blender zanurzeniowy, który doskonale nadaje się do przecierania zup bezpośrednio w garnku lub robienia szybkiego majonezu, ale nie daje aksamitnych tekstur, które otrzymujesz z dobrego blendera na blacie.

To powiedziawszy, wydajność i długowieczność miksera są zwykle proporcjonalne do jego kosztu. Wysokiej klasy blendery są mocniejsze i zaprojektowane do przecierania najgrubszych mieszanek bez wypalania, czego nie mogą zrobić niedrogie blendery. Jeśli potrzebujesz kuchennego konia roboczego – maszyny, która poradzi sobie ze wszystkim, od gorących zup i sosów po gęstą mrożoną miksturę – najlepszym wyborem jest pełnowymiarowy blender o dużej mocy. To, ile powinieneś wydać na jeden, zależy od tego, do czego go wykorzystasz. Poniżej znajduje się zestawienie tego, co każdy z naszych typów zrobi dla Ciebie.

ninja blender

Zdobądź nasz budżetowy wybór, Ninja Blender, jeśli:

Blendera używasz tylko do okazjonalnych koktajli, mrożonego napoju lub zupy.
Nie mieszasz masła orzechowego ani innych mieszanek podatkowych.
Krótka, ograniczona roczna gwarancja nie stanowi problemu.
Zdobądź drugie miejsce, Oster lub nasz świetny wybór, Cleanblend, jeśli:

Mieszasz nie więcej niż kilka razy w tygodniu.
Rzadko robisz masło orzechowe.
Ważna jest dla Ciebie pięcio- lub siedmioletnia gwarancja.
Zdobądź nasz najlepszy wybór, Vitamix, jeśli:

Mieszanie jest częścią twojego codziennego życia.
Często mieszasz grube mieszanki podatkowe, takie jak masło orzechowe i łyżki do koktajli.
Potrzebujesz blendera o najszerszym zakresie prędkości do łatwego robienia wszystkiego, od mieszania gorących płynów po prochowe kostki lodu.
Ważna jest dla Ciebie siedmioletnia gwarancja.
Ewentualnie, jeśli chcesz po prostu zrobić codzienny koktajl, lepiej byłoby mieć NutriBullet (przetestowaliśmy je wszystkie). A jeśli nadal nie masz pewności, czy chcesz kupić blender lub inny styl blendera (a może nawet robot kuchenny), mamy przewodnik, który przedstawia zalety i wady każdego rodzaju.

W jaki sposób my wybieraliśmy najlepszy blender?

Od 2014 roku przebadaliśmy lub przetestowaliśmy prawie każdy dostępny przyzwoity mikser domowy, od modeli budżetowych już od 45 USD do mocnych, wysokowydajnych modeli o maksymalnej wartości 800 USD. We wszystkich tych testach odkryliśmy, że następujące kryteria są najważniejsze w blenderze

Kształt słoika i wytrzymałość silnika

Świetny mikser powinien być w stanie płynnie przetwarzać twarde produkty, takie jak włóknisty jarmuż, mrożone jagody i lód bez spalania silnika. To, jak skutecznie mikser to robi, zależy od kombinacji długości i położenia ostrza, kształtu słoika do mieszania oraz siły silnika. Wszystkie trzy elementy łączą się, tworząc wir, który ściąga jedzenie wokół ostrza.

W naszych testach odkryliśmy, że wysokie, zwężające się słoiki z zakrzywionym dnem wytwarzają bardziej spójny wir niż krótkie, szerokie z płaskim dnem. Ale lepsze mieszanie z wyższego, stożkowego słoika ma kompromis: w pełni zmontowany blender może być zbyt wysoki, aby zmieścił się pod nisko wiszącymi szafkami. Blendery z szerokimi, krótkimi słoikami są lepsze do przechowywania na blacie, ale poświęcasz wydajność dla tej wygody.

Mocniejszy silnik pomaga również tworzyć lepszy wir i łatwiej miesza grube mieszanki niż słabsze. Ale moc znamionowa miksera nie jest łatwą informacją. Większość firm zajmujących się mieszaniem reklamuje tylko „szczytową moc”, co jest mylące, jeśli próbujesz określić siłę silnika. Po uruchomieniu miksera silnik pracuje z maksymalną mocą przez ułamek sekundy, aby pokonać bezwładność. Zaraz potem silnik spada do „mocy znamionowej”, czyli ilości mocy, którą może utrzymać bez wypalenia. Jak wyjaśniono w Cooking for Engineers, można uzyskać szacunkową wartość szacunkową mocy znamionowej blendera, dzieląc jego moc przez 746 (ponieważ 746 watów to w przybliżeniu jedna jednostka mocy elektrycznej). To równanie nie uwzględnia wydajności, ale oferuje bardziej realistyczne przybliżenie mocy wyjściowej blendera.

Tani ninja blender.

Materiał słoika

Większość testowanych mikserów ma plastikowe słoiki. Wszystkie nasze typy mają słoiki wykonane z tworzywa Tritan wolnego od BPA, które jest bardzo trwałe. Wiele testowanych przez nas mikserów z niższej półki nie reklamuje materiałów, z których wykonane są ich słoiki poza „wolną od BPA” nutą. (Nawiasem mówiąc, BPA nie stanowi tak dużego zagrożenia dla zdrowia, jak się wydaje.) Ale większość tych słoików jest prawdopodobnie wykonana z poliwęglanu, który jest bardziej sztywny niż Tritan, ale także bardzo silny. Oba materiały pękają, jeśli zostaną podgrzane zbyt wysoko, dlatego słoiki te nie powinny trafić do zmywarki.

Rozumiemy, że niektórzy ludzie wolą metalowe lub szklane słoiki. Ale trudno byłoby znaleźć mocny mikser ze szklanym słoikiem i prawdopodobnie jest to dobry powód. Jak wyjaśnia A. J. w swoim artykule na temat gotowania dla inżynierów: „Ze względu na szybkie ostrza i silniki o dużej mocy, szkło nie jest najbezpieczniejszą opcją dla profesjonalnych blenderów. Jeśli metalowy przedmiot, taki jak łyżka lub nóż, zostanie przypadkowo pozostawiony w blenderze, szklany dzbanek może pęknąć i spowodować obrażenia. Stosowanie poliwęglanu lub kopoliestru jest znacznie bezpieczniejszą opcją, aby uniknąć ryzyka stłuczenia szkła. ” Słoiki ze stali nierdzewnej są trwałe, ale nieprzezroczyste i lubimy monitorować postęp puree i emulgacji bez konieczności zdejmowania pokrywki.

Cena

Sądząc z opinii kupujących, święty graal dla wielu domowych kucharzy wydaje się być blenderem za 50 lub 100 USD, który działa jak Vitamix lub Blendtec za 500 USD. Ale to nie jest realistyczne. Wysokiej klasy blendery (od 150 USD i więcej) – często nazywane mikserami o wysokiej wydajności – oferują więcej mocy, dają znacznie gładsze tekstury i ogólnie trwają znacznie dłużej niż blendery niższej klasy, poniżej 100 USD. Wysokowydajne blendery radzą sobie również z zadaniami, których nigdy nie chciałbyś wypróbować w tanim blenderze, takimi jak wytwarzanie masła orzechowego lub mielenie ziarna.

To powiedziawszy, nie ma nic złego w tanim blenderze, dopóki rozumiesz jego ograniczenia. Niektórzy ludzie chcą niedrogiego blendera średniej klasy, aby od czasu do czasu zrobić daiquiri lub koktajl. Przetestowaliśmy więc blendery w szerokim zakresie cen, zakładając, że w większości dostajesz to, za co płacisz.

Gwarancja

Najczęstszym zarzutem, jaki znaleźliśmy na temat tanich mikserów, jest to, że ich silniki łatwo się wypalają, a słoiki pękają lub zaczynają przeciekać. Ale nawet wyższej klasy blendery nie są niemożliwe do wypalenia. Jak Lisa McManus, redaktor naczelna odpowiedzialna za testowanie sprzętu w magazynach Cook’s Illustrated i Cook’s Country, powiedziała Seamusowi Bellamiemu w naszym przeglądzie z 2012 roku: „Blendery mają naprawdę ciężką robotę do wykonania na tak małej przestrzeni. Silnik jest tylko taki duży. Jeśli sprawisz, że będziesz robić coś trudnego każdego dnia, wiele z nich wypali się. Nakładanie małej maszyny jest bardzo stresujące ”. Dlatego tak ważna jest długa gwarancja, zwłaszcza jeśli płacisz dużo za blender. Wszystkie modele Vitamix, Oster i Cleanblend są objęte gwarancjami od pięciu do siedmiu lat i – przynajmniej w przypadku maszyn Vitamix – przeczytaliśmy wiele recenzji właścicieli, które mówią, że mikser działa znacznie dłużej. Nie można oczekiwać takiego poziomu wydajności od tanich modeli, i prawdopodobnie dlatego większość z nich ma tylko roczną ograniczoną gwarancję.

Dodaj komentarz